ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΚΟΛΛΗΣΕΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΤΗ ΓΗ, Ο ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΩΝ ΔΕΝ ΘΡΟΕΙΤΑΙ. ΚΑΙ ΑΝ ΑΔΙΚΗΘΕΙ ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΤΙ ΑΔΙΚΗΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕΤΑΝΟΙΑ(ΑΒΒΑΣ ΙΣΑΑΚ Ο ΣΥΡΟΣ- ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ ΑΓΙΟΣ)

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Ἐμπόδιο στήν ἀρετή

Φωτο:timesfreepress.com  
Σε πολλούς ανθρώπους πάντα φαίνεται, ότι εάν ήταν σε άλλες συνθήκες θα ήταν καλύτεροι άνθρωποι.
Στον πλούσιο φαίνεται, ότι ο πλούτος είναι εμπόδιο στην αρετή, στον φτωχό η φτώχια, στον γνώστη η γνώση, στον αδαή η άγνοια, στον άρρωστο η αρρώστια, στον υγιή η υγεία, στον γέρο τα γεράματα, ενώ στο νέο η νεότητα.
Τούτο είναι μόνο η παραίσθηση και η ανα­γνώριση της ηθικής μας ήττας. Σαν να δικαιολογιόταν ένας κακός στρατιώτης: σ’ αυτή τη θέση θα πρέπει να ηττηθώ, ας μου προσφέρουνε άλλη θέση κι εγώ θα είμαι θαρραλέος!Ο πραγματικός στρατιώτης είναι πάντα θαρραλέος, είτε είναι να κρατηθεί στη θέση του, είτε να σκοτωθεί.

Εάν ο τσάρος Λάζαρος έφευγε από το Κόσσοβο, θα είχε θεωρηθεί ηττημένος, όμως επειδή παρέμεινε έως το τέλος στη θέση του και σκο­τώθηκε, θεωρείται νικητής.
Ο Αδάμ στον Παράδεισο έχασε την πίστη του, ο Ιώβ στη σαπίλα ισχυροποίησε την πίστη του.
Ο προφήτης Ηλίας ποτέ δεν είπε: Η πείνα με εμποδίζει να είμαι υπάκουος στον Θεό! Ούτε ο βασιλιάς Δαβίδ είπε: Το στέμμα με εμποδίζει να είμαι υπάκουος στον Θεό!
(Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Στοχασμοί περί καλού και κακού, εκδ. Εν πλω, σ. 97)
Φωτο:timesfreepress.com
http://www.diakonima.gr/2015/06/19/%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%AE/
http://www.hristospanagia.gr/?p=43829#more-43829
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...